Houd de deur op slot: werk cybersecure

De cyberveiligheid in Nederland is teleurstellend, dat stelt de NCTV. Meer daarover lees je in mijn vorige blog. Maar hoe kunnen we dat verbeteren? Dat begint bij jou en mij. Er zijn namelijk veel manieren waarop jij (gemakkelijk) meer cybersecure kan werken. En als je cybersecure werkt, bescherm je jezelf en je organisatie voor de gevaren van het internet. De gevaren zijn groot; cybercriminelen liggen dagelijks op de loer om digitaal in te breken. Met de volgende tips hou jij de deur goed op slot.

Vijf tips om (persoonlijke) cybersecurity te verbeteren

  1. Denk na voordat je klikt: als een link of mail er niet goed uitziet, klik dan niet. Dit kan een poging zijn om gevoelige informatie te verkrijgen of malware te installeren. Bij twijfel: altijd de mail verwijderen.
  2. Herken en meld phishing: heb je een verdachte mail gekregen? Meld deze dan. Dit kan bij je leidinggevende zijn, maar ook externe organisaties zijn jou erg dankbaar bij een melding.
  3. Update uw software: als je een melding van een software-update ziet, voer deze dan direct uit. Beter nog: schakel automatische updates in. Zo wacht je nooit (te) lang.
  4. Gebruik een wachtwoordmanager: er bestaan wachtwoordmanagers die zowel wachtwoorden kunnen onthouden, als complexe wachtwoorden kunnen bedenken. Wellicht gebruik je er (onbewust) al eentje: de “Sleutelhanger” op Apple-devices. Makkelijk én veilig.
  5. Schakel Multi-Factor Authenticatie (MFA) in: je hebt meer nodig dan een wachtwoord om uw online accounts te beschermen. MFA is een hele verstandige, bijna onmisbare, toevoeging aan inlogsystemen; MFA verkleint de kans op cyberinbraken aanzienlijk. Meer daarover (en over hoe je het in kunt stellen) las je in de blog die wij hierover schreven.

De mens als bijdrager aan cyber(on)veiligheid

We delen deze tips in het kader van Cyber Awareness Month. Deze campagnemaand is ontstaan in de Verenigde Staten om aandacht te vragen voor cybersecurity. Via de Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) en de National Cybersecurity Alliance (NCA) probeert de Amerikaanse overheid de doelstellingen over cybersecurity nationaal en internationaal te vergroten.

Maar die doelstellingen behalen wij alleen als één belangrijke groep meewerkt: de mens. Want waar cybersecurity weliswaar een complex onderwerp lijkt, draait het uiteindelijk allemaal om het gedrag van mensen. Vandaar onze vijf tips. Let dus zelf goed op en help andere mensen waar nodig. Jij maakt een verschil.

SimplifyNow maakt IT eenvoudig en begrijpelijk

Meer weten over cybersecurity? Ivo van Ketten kan alle vragen beantwoorden:
ivo.vanketten@simplifynow.nl of neem contact op met Edgar Kramer (+31 6 40 70 84 10 | Edgar.Kramer@simplifynow.nl).

Meer weten over SimplifyNow, of over werken bij ons? Neem contact op met
Pieter Ruigrok (+31 6 83 06 96 54 | pieter.ruigrok@simplifynow.nl).